Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

LED izzók

LED izzó

A LED izzók egyre inkább elterjedtek Európában és hazánkban is. Erre számos jó tulajdonságukkal szolgáltak rá, ellenben a népszerűségük dacára sok esetben okoz nehézséget a megfelelő LEDes izzó kiválasztása. Annak érdekében, hogy az általunk vásárolt termék azt a hatást érje el, amit szeretnénk, olyan, és annyi legyen a fénye, amire szükségünk van, szeretnénk némi segítséget nyújtani az alábbiakban.

Alábbi összefoglaló táblázat segít elhelyezni az izzókat Lumen fényerejük és hagyományos izzó watt (W) teljesítmény és a LED izzó watt (W) teljesítménye tekintetében

(Watt Lumen összehasonlító táblázat fényforrás típusa szerint) 

Előnyei:

A hagyományos, más néven fémszálas izzók más technológiával működnek, használatuk révén az összehasonlítgatás azonban szinte elkerülhetetlen a LED izzókkal. Már maga a LED izzó elnevezés is erre utal, hiszen kialakításánál fogva a LED-ben semmi sincs, ami izzana vagy akár égne. A hivatalos megnevezése fényforrás, avagy lámpatest. Ez azonban a köznyelvben teljesen mást sugall, így a LED-eken is rajtamaradt az elnevezés. Az eltérő technológia ennél gyakorlatiasabb különbségeket is tartogat azonban.

• Energiát takarít meg

• Hosszabb az élettartama, nem érzékeny a ki és bekapcsolásokra

• A fénye nem vibrál, nem rontja a szemet

• Azonnal felkapcsol, nincs bemelegedési idő

• Környezetbarát, nem bocsát ki szén-dioxidot

Mire figyeljünk vásárláskor?

Alapvetően fontos a foglalat figyelembe vétele, hiszen az égőt csak akkor tudjuk felszerelni. A leggyakrabban keresett a LED izzó e27 foglalattal, de népszerű még a LED izzó e14 foglalattal is. Kínálatunkban mindkettő megtalálható, ahogy más speciális foglalatú izzó, mint például a GU10, G9 és G4valamint egyéb speciális foglalatú izzók is. Ennél valamivel nehezebb döntés a LED izzók fényereje és színe. Sokan, ha hagyományosról térnek át LED izzóra, vagy LED izzósor variációkra, akkor a Watt számnál kezdik a kalkulációt. Azonban technológiája folytán ez csalóka lehet, a LED nem ugyanúgy fénylik, mint a megszokott égőszálas körte. Érdemes a wattok helyett inkább a lumeneket (lm) és a kelvin fokokat (k) nézni, és figyelembe venni azt is, otthonunkban merre szórja majd elsődlegesen a fényt az új égő.

SPOT LED izzók foglalatonkénti bemutatása Spot LED izzók bemutatása

Konyhanyelven a lumen a kibocsátott fény mennyiségét/nagyságát jelöli, a kelvin pedig a jellegét: melegnek, vagy hidegnek érzékeljük-e. Minél magasabb az érték, annál hidegebbnek érezzük, és egy kékes fényt is kap a fény színe. Összehasonlításképp a verőfényes tiszta ég 5600 K-ja akár 2600-ra is lecsökken naplementekor. Ködös, borult időben pedig 6000-10.000 K körül mozog. A napfény maga is tehát egy hideg, fehér fény, nem szükséges ódzkodnunk tehát ettől a kifejezéstől. A LED technológia folyamatosan fejlődik és egyre kedvezőbb megoldásokat kínál. Nézzen körül kínálatunkban, nálunk a legújabb megoldások és a jól bevált termékek is megtalálhatóak!