Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Okos LED

Okos LED

Az okos telefonok elterjedésével egyre könnyebben elérhető más eszközök, berendezések okos vezérlése is. Az okos otthon pedig nem lehet igazán „smart” az okos világítás rendszer nélkül. Ma már nem science fiction, ha utazáskor telefonunkról ellenőrizzük, égve felejtettük-e a villanyt otthon, vagy ha napszak szerint programozzuk a lámpa fényerejét.

Az okos LED lámpa funkciói

Az ember különféle napi tevékenységeinek más és más fényviszony kedvez. Lazítani, elkölteni egy romantikus vacsorát inkább intim félhomályban szoktunk, míg az elmélyült munkához, főzéshez jól bevilágított térre van szükségünk. Azoknak, akik szeretnék minél automatikusabbá és könnyen kezelhetőbbé tenni az efféle váltásokat, ideálisak az okos LED világítás funkciói.

• a fényforrásokat a kanapén ülve is kezelhetjük, beleértve a ki-be kapcsoláson felül a fényerő-, színhőmérséklet szabályozást illetve minden olyan funkciót, amire a lámpánk képes

• bizonyos rendszerek által akár otthonunktól távolról is elérhetjük az okos világítást

• az okos lámpák csoportba rendezve is kezelhetőek

• időzítő funkciójukat tetszés szerint használhatjuk ki, mely főleg a sötét téli reggeleken tesz jó szolgálatot ébresztéskor

• a beszerelés semmivel sem bonyolultabb, mint egy hétköznapi izzó, lámpatest vagy panel beszerelése

Hogy működik az okos LED?

Akár okos led izzó, akár lámpa, a telefonunkkal valahogyan kapcsolódnunk kell a rendszeréhez. Erre nem csak egy rendszer létezik, a kapcsolatot wifi, bluetooth vagy rádiófrekvencia szolgáltatja, melyeknek mind megvan a maga előnye és hátránya. Általánosan elmondható, hogy az okos izzó folyamatosan áramot vesz fel annak érdekében, hogy az emlegetett kapcsolatot fenntartsa. Ez azt jelenti, hogy egy egyszerű LED izzónál valamivel többet fogyaszt – bár még így is messze meghaladja a hagyományos izzók hatékonyságát. Cserébe semmi szükség külön lámpát beszerezni hangulatvilágításhoz, még egyet olvasáshoz, egyet pedig a buli kedvéért, egyetlen okos LED panel vagy izzó segítségével is megoldható minden funkció. Vásárlás előtt érdemes meggyőződni róla, hogy a választott termékhez kifejlesztett applikáció fut-e a mi telefonunkon, bár a gyártók túlnyomó többségénél az Android és iPhone fejlesztés alapnak számít. Amit emellett nem árt mérlegelni, az a kapcsolódási rendszer.

• Bluetooth világítás: Fogyasztás szempontjából ez a leggazdaságosabb megoldás és több márkájú termék vezérlésére is alkalmas, viszont kicsi a hatótávolság. A kertből már nem biztos, hogy működtetni tudjuk a szoba okos világítását, pláne nem akkor, ha elutazunk.

• Wi-fis világítás: Akár távolról is megoldható a vezérlés, ameddig van internet elérésünk, az otthonunk okos világítását is szabályozni tudjuk. A beüzemelés viszont valamivel összetettebb és az eszközök is többet fogyasztanak.

• Rádiófrekvencia: Gyakorlatilag úgy képzelhetjük el, mint a TV és a távirányító kapcsolatát. Az ilyen okos vezérlő a legköltséghatékonyabb megoldás, de nem csak korlátolt a hatótávolság, hanem le is árnyékolhatják bizonyos tárgyak, illetve a belső falaink a jeladást.